RETRO

Dingę parašai dėl nepasitikėjimo M. Majausku atkurti, atsirado A. Gedvilienės parašas

dingeTrečiadienį dingę Seimo narių parašai po nutarimo projektu dėl nepasitikėjimo parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininku Mykolu Majausku atkurti, ketvirtadienį pranešė Seimo kanceliarija.

„Seimo kanceliarija informuoja, kad incidentas dėl ištrintų parašų po Seimo narės Agnės Širinskienės registruojamu projektu išspręstas. Parašai atkurti, o Seimo narei pateiktas dokumentas su visais Seimo narių parašais ir jų tikrumą patvirtinančiais metaduomenimis, kad šiandien parašai galėtų būti įteikti Seimo pirmininkei“, – pranešė Seimo Spaudos tarnyba.

Parašus elektroniniu būdu rinkusi Seimo Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė BNS sakė iš viso surinkusi 34 parašus.

Pagal Seimo statutą, inicijuoti nepasitikėjimą Seimo pareigūnu gali ne mažiau kai 29 parlamentarai.

Tarp pasirašiusiųjų A. Širinskienės parengtą projektą yra ir konservatorės Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkės Aistės Gedvilienės parašas.

Konservatorė BNS ketvirtadienį sakė per klaidą pasirašiusi opozicijos atstovės iniciatyvą ir tuoj pat atšaukusi savo parašą.

„Pasirašinėjau komiteto išvadas ir tiesiog tarp išvadų įkrito Agnės Širinskienės paruoštas nepasitikėjimo procedūros dokumentas. Aš jį pasirašiau, iš karto pamačiau, kad jį pasirašiau, ir atšaukiau parašą. Ir dėl to buvau visiškai rami. Todėl šiandien šitas visas atgautų parašų, tarp jų ir mano parašo atsiradimas, yra tokia pati staigmena, kad jis ten yra. Tikrai neturiu valios niekaip palaikyti pozicijos dėl nepasitikėjimo procedūros“, – tvirtino A. Gedvilienė.

Ji sakė nežinanti, ar jai atšaukiant savo parašą, galėjo būti atšaukti visų nepasitikėjimo iniciatyvą pasirašiusių Seimo narių parašai, bet konservatorė pabrėžė to nedariusi sąmoningai.

„Oi, tikrai, ne, nejuokaukite, tikrai netryniau jokių kolegų parašų“, – BNS teigė E. Gedvilienė.

Ji sakė ne kartą susidūrusi su Seimo dokumentų valdymo sistemos nesklandumais.

„Ne pirmą kartą susiduriu su tuo, kad ji veikia prastai. Yra momentų, kai negali pasirašyti, momentų, kada negali atšaukti, momentų, kai ji išvis užstringa ir tenka kompiuterininką kviestis. Aš, tiesą sakant, pasipiktinus tokia prasta mūsų dokumentų valdymo sistema, vis dėlto tai yra gana svarbūs dalykai pasirašinėjami, ir jeigu gali dingti visi parašai va taip tiesiog, tai kelia nepasitikėjimą pačia dokumentų valdymo sistema“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė.

Apie dingusius surinktus parlamentarų parašus trečiadienį popiet pranešė A. Širinskienė.

„Panašu, kad buvo toks sistemos netobulumas, kuris leido Seimo nariams tiesiog ištrinti kitų kolegų parašus. Bet tą Seimo narys tikrai daro sąmoningai. Kiek išsiaiškinau, jam iššoka langas, kur klausiama, ar jis tikrai nori ištrinti visus parašus“, – ketvirtadienį BNS sakė parlamentarė.

Seimo kanceliarija pranešė, jog ėmėsi visų priemonių, kad tokių techninių klaidų būtų išvengta ateityje.

„Bendradarbiaujant su paslaugos tiekėju, panaikinta techninė galimybė atšaukti parašus“, – teigiama jos pranešime.

A. Širinskienė sakė baigusi rinkti parašus po nepasitikėjimo iniciatyva.

„Dabar renkame frakcijų seniūnų parašus ant Seimo nutarimo projekto, vos tik jie pasirašys, atsiras registruotas Seimo nutarimo projektas“, – tvirtino ji.

BNS primena, kad nepasitikėjimo M. Majausku procedūrą inicijavusi A. Širinskienė teigia, kad parlamentaras į BFK pirmininkus paskirtas Seimo valia, todėl visas Seimas ir turėtų pasisakyti, ar jis gali toliau tęsti darbą.

Norint iš pareigų atstatydinti Seimo paskirtą pareigūną dėl nepasitikėjimo, reikia, kad už tai per slaptą balsavimą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Tokia procedūra apsunkintų konservatorių galimybes atstatydinti M. Majauską iš BFK pirmininkų.

M. Majauskas šią savaitę buvo pašalintas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos, nes palaikė su Vyriausybe nederintą siūlymą visiems 2023-iesiems pratęsti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą maitinimo sektoriui.

Šios partijos frakcija Seime dėl M. Majausko ateities joje turėtų apsispręsti vėliau.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode