Sprogimas

KT nagrinės skundą dėl nenustatyto termino vertinant dėl asmens keliamos grėsmės

asmensKonstitucinis Teismas (KT) trečiadienį pradeda nagrinėti bylą dėl Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatyme nenustatyto termino sprendžiant apie asmens keliamą grėsmę kitų ar savo gyvybei, sveikatai, nuosavybei, viešajai tvarkai bei visuomenės saugumui.

Byla bus nagrinėjama rašytinio proceso tvarka.

Į KT su individualiu skundu kreipėsi fizinis asmuo, atkreipdamas dėmesį, kad įstatyme nenustatyta, kurio laikotarpio duomenys apie galimą asmens grėsmę turi būti vertinami išduodant leidimą ginklui.

Šiam asmeniui policija nutarė neperregistruoti leidimo laikyti ginklą, jo skundą atmetė ir administraciniai teismai. Jie konstatavo, kad policijos įstaiga padarė teisingą išvadą, jog pareiškėjas kelia ar gali kelti grėsmę kitų asmenų ar savo gyvybei, sveikatai, nuosavybei, viešajai tvarkai ar visuomenės saugumui. 

Skundo autorius teigia, kad asmens teisių ribojimas turi būti aiškus, konkretus ir trukti apibrėžtą terminą, asmuo turi teisę žinoti, kada jis bus laikomas atitinkančiu įstatymo reikalavimus tam, kad įgytų tam tikrą teisę. Anot jo, asmuo privalo žinoti, kada jo teisių suvaržymai baigsis.

Nenustačius tokio termino, anot skundo, sudaromos prielaidos policijos įstaigai savo nuožiūra spręsti, kokio laikotarpio ir kokius duomenis vertinti.

Be to, vadovaujantis tokiu teisiniu reguliavimu, policijos įstaiga nėra įpareigojama įvertinti asmens pastangų pasitaisyti.

Pareiškėjo manymu, toks neapibrėžtumas sudaro prielaidas atsirasti situacijoms, kai leidimas laikyti ginklą bus panaikintas net ir tuomet, kai kitose įstatymo nuostatose įtvirtinti terminai yra pasibaigę ir asmuo gali būti laikomas esančiu nepriekaištingos reputacijos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode