Sprogimas

Prezidentas su valdžios, verslo atstovais aptars ekonomikos padėtį, investicijas

aptarsPrezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį rengia susitikimą su Seimo, Vyriausybės, verslo atstovais ir analitikais dėl Lietuvos ekonomikos padėties ir investicijų.

„Susitikime bus aptartos naujos ekonomikos augimo ir investicijų skatinimo priemonės, būtinos įgyvendinti artimiausiu metu“, – BNS sakė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis. 

Tai jau tradicinis vasario pradžioje rengiamas G. Nausėdos susitikimas su politikais, institucijų ir verslo atstovais – lygiai prieš metus buvo aptartas infliacijos pasekmių švelninimas, o prieš dvejus metus – su premjere Ingrida Šimonyte ir prekybininkų atstovais – karantino suvaržyto verslo būklė ir pasirengimas veikti saugiai. 

G. Nausėda antradienį lankydamasi Kėdainiuose sakė, kad valstybės institucijos turi ieškoti ir rasti būdų, kaip stiprinti smulkųjį ir vidutinį verslą. Pasak jo, šis verslas sudaro daugiau nei 99 proc. Lietuvos įmonių, sukuria du trečdalius bendrojo vidaus produkto (BVP), jame dirba beveik trys ketvirtadaliai visų darbuotojų.

Valstybės duomenų agentūra antradienį paskelbė, kad Lietuvos BVP 2022 metais augo 2,2 proc., o vien ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu ketvirčiu 2021-aisiais, smuko 0,4 procento. 

BNS kalbinti analitikai sakė, kad šalies ekonomiką šiemet neigiamai labiausiai veiks infliacija, energijos kainų krizė, didėjančios palūkanų normos ir blėstanti pasaulinė paklausa, dėl kurios mažės eksportas. Pasak jų, tam tikra atokvėpio fazė yra labai normalus reiškinys, kad ekonomika persiorientuotų ir atgautų konkurencingumą.

Vis dėlto didelio sukrėtimo šiemet analitikai nesitiki, nepaisanti tikimybės, kad ekonomikos raida bus blogesnė nei tikimasi dabar. Kai kurie jų prognozuoja, kad pirmasis pusmetis bus geresnis nei tikėtasi iki šiol, tačiau antrąjį pusmetį situacija suprastės.

Susitikime ketvirtadienį dalyvaus Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, finansų, ekonomikos ir inovacijų, susisiekimo ministrai Gintarė Skaistė, Aušrinė Armonaitė, Marius Skuodis ir energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Iš verslo atstovų susitikime dalyvaus Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, Verslo konfederacijos viceprezidentė Laura Blaževičiūtė, Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Sigitas Gailiūnas, asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė, Darbdavių konfederacijos prezidiumo narė Aurelija Maldutytė, Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos vadovė Dalia Matukienė, Investuotojų forumo direktorė Rūta Skyrienė.

Taip pat dalyvaus ekonomistai Marius Dubnikovas, Aleksandras Izgorodinas, Rimantas Rudzkis, Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta, Lietuvos savivaldybių asociacijos administracijos direktorė Roma Žakaitienė.

Po susitikimo planuojama spaudos konferencija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode