Sprogimas

Amžinojo pavasario saloje – saldaus kvapo gėlių festivalis

Madeirosglifestivalis7Madeiros salą pavadinę „plaukiojančiu sodu“ nė kiek nesuklysite, kadangi ten galima rasti neįtikėtina botaninių rūšių įvairovę. Jūreiviai ir kolonistai atvežė augalų iš Afrikos, Lotynų Amerikos, Australijos, taip pat iš kitų Europos kraštų, kurie dėl palankaus švelnaus klimato ir derlingo dirvožemio greitai suklestėjo. Nieko keista, kad unikali Madeiros gamta ir gėlių įvairovė tapo salos vizitine kortele, o kasmet čia vykstantis gėlių festivalis sutraukia tūkstančius lankytojų, rašoma „Itaka“ pranešime žiniasklaidai.

 

Gėlių festivalio pradžia – rožių konkursas

Viskas prasidėjo 1954 m., kai salos sostinėje Funšalyje įvyko rožių festivalis, kuriame gyventojai rinko gražiausias Madeiros gyventojų užaugintas rožes. Jų auginimas yra tarsi nacionalinis pomėgis, todėl šiuose rinkimuose dalyvavo didelė dalis salos gyventojų.

Festivalis sulaukė didžiulio pasisekimo. „Ilgainiui, dėl didelės gėlių įvairovės, festivalyje pradėtos eksponuoti ne tik rožės, bet ir kitos gėlės. Renginys išsiplėtė ir konkursas tapo reiškiniu, kurį sudaro gėlių turgus, gatvių puošyba gėlėmis, gėlių kilimai, visa tai palydima tradicinės muzikos ir šokių grupių pasirodymais, taip pat kasmet vyksta dar vienas išskirtinis įvykis: „Vilties sienos” statymas“, – pasakoja kelionių ekspertė Daiva Strumskienė.

Gėlių festivalis šiandien – turgus, taika ir paradas

Modernus Madeiros gėlių festivalis trunka bene visą mėnesį. Kaip ir beveik prieš septyniasdešimt metų, taip ir dabar – gėlių festivalis prasideda nuo tradicinės gėlių parodos. Tai paroda ir konkursas, kuriame Madeiros gyventojai pristato savo užaugintas gėles, o gražiausių žiedų augintojai – apdovanojami. Greta parodos veikia ir gėlių turgus, tad salos gyventojai ir svečiai gali grožėtis žiedais ne tik renginyje, bet ir parsinešti jų į namus.

Kelionių ekspertė D. Strumskienė pasakoja, kad šis turgus yra ypatinga patirtis: „Turguje išvysite ne tik pačius įvairiausius gėlių žiedus, bet ir unikaliais regioniniais kostiumais pasipuošusius pardavėjus, kurie taip pristato ne tik gėles, bet ir salos istoriją“, – sako „Itaka“ atstovė. 

Svarbu pabrėžti tai, kad šis renginys nėra tik turistams skirta atrakcija, gėlėmis grožisi ir jų žydėjimą švenčia visa sala. Šimtai vaikų, susibūrę į grupes pagal mokyklas, žygiuoja gatvėmis su gėlėmis rankose. Šios eisenos pabaigoje, miesto centre, iš gėlių suformuojama simbolinė „Vilties siena“, kuri apjungia gėlių ir vaikų tyrumą ir simbolizuoja taikos troškimą. Ši tradicija metai iš metų kasmet tęsiama jau daugiau nei keturiasdešimt metų.

Vis dėlto bene ryškiausias ir kvapniausias festivalio įvykis – didysis gėlių paradas Avenida do Mar alėjoje kuriame žygiuoja šimtai dalyvių, pasidabinusių gėlėmis puoštais kostiumais. Eisenoje netrūksta ne tik gėlių, bet ir muzikos bei šokių, šis paradas tampa tikrų tikriausiu pavasario festivaliu.

Kaip suspėti pajusti gėlių kvapą?

Kelionių ekspertė  D. Strumskienė atkreipia dėmesį, kad jei norite pamatyti šį unikaliu reiškiniu tapusį Madeiros gėlių festivalį, kelionės planavo verčiau neatidėlioti. „Šiemet festivalis vyks nuo balandžio 27-os iki gegužės 21-os dienos. Bet svarbu suprasti, kad šis laikotarpis – bene populiariausias laikas aplankyti Madeirą, todėl viešbučių rezervacijos šioms datoms pildosi iš anksto, tad verčiau nepalikti kelionės planavimo paskutinei minutei, nes tokiu atveju rizikuojate nebegauti vietos nei skrydžiuose, nei viešbučiuose“, – perspėja atstovė D. Strumskienė. 

Nuotr. autorius nežinomas



Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode