Sprogimas

Kitąmet – beveik 115 mln. eurų didesnis valstybės finansavimas aukštosioms mokykloms ir mokslo institutams

kitametAukštosioms mokykloms ir mokslo institutams numatytas žymiai didesnis valstybės finansavimas – ateinančių metų valstybės biudžete mokslo ir studijų institucijoms skirta 114,8 mln. eurų daugiau nei pernai. 2023 metams patvirtinti asignavimai universitetams, kolegijoms, mokslo institutams, Lietuvos mokslo tarybai (LMT) bei Lietuvos mokslų akademijai iš viso sudaro 550,4 mln. eurų (2022 m. – 435,6 mln. eurų).

„Valstybės biudžeto asignavimai švietimo sričiai nuosekliai auga – studijoms ir mokslui kitąmet numatytas net 26 proc. didesnis finansavimas. Tai leis toliau tobulinti studijų kokybę, paskatinti mokslo ir studijų institucijas atlikti aukštesnio lygio mokslinius tyrimus. Įsipareigojome didinti ir tyrėjo karjeros patrauklumą – valstybės biudžete numatytos lėšos tyrėjų atlyginimams didinti. Tikimės, kad tai paskatins daugiau jaunų žmonių rinktis mokslininko kelią, padės išlaikyti jų motyvaciją“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Finansavimas kitais metais didėja visoms valstybinėms aukštosioms mokykloms ir mokslo institutams.

Iš 2023 m. valstybės biudžeto asignavimų aukštosioms mokykloms ir mokslo institutams 281,7 mln. eurų skiriama vykdyti studijas. Institucijų mokslo ir meno veikloms vykdyti ir administruoti iš viso numatyta 258,3 mln. eurų.

Nuo 2023 m. sausio dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų bei neakademinių darbuotojų vidutiniam darbo užmokesčiui didinti 13 proc. skiriama 33,4 mln. eurų.

Bendrai valstybės biudžeto asignavimai Lietuvos valstybiniams universitetams išaugs iki 364,8 mln. eurų (2022 m. – 300 mln. eurų). Finansavimas mokslo institutams taip pat žymiai didės – nuo 47,6 mln. eurų 2022 m. iki 59,6 mln. eurų 2023 m.

Kitąmet didės ir valstybės finansavimas valstybinėms kolegijoms. 2023 m. joms bus skirta 68,3 mln. eurų – tai 13,5 mln. eurų daugiau nei 2022 m.

Valstybės biudžete LMT patvirtintas finansavimas 2023 m. sieks 50,1 mln. eurų (2022 m. – 31 mln. eurų). Lėšos skiriamos LMT konkursiniam mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros projektų finansavimui, tarp jų ir naujai inicijuotai IT mokslo programai. Taip pat dalyvauti tarptautinėse mokslinių tyrimų infrastruktūrose, studentų mokslinėms iniciatyvoms skatinti, podoktorantūros stažuotėms ir kitoms vykdomoms priemonėms tęsti ir plėtoti.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode