RETRO

Siekiant didesnio saugumo, Vilnius mokyklas ragina įrengti kameras, elektroninius įėjimus

kamerasSiekiant didesnio moksleivių saugumo, Vilniaus savivaldybė ragina mokyklas įsirengti vaizdo stebėjimo kameras, elektroninius įėjimus.

„Kamerų įrengimas prie mokyklų įėjimų pasiteisina ir jos turėtų būti visur įrengtos. (...) Viena iš rekomendacijų taip pat yra, kad būtų įėjimas su kortelėmis elektroninėmis, tada – tie vadinamieji turniketai“, – žurnalistams trečiadienį sakė sostinės vicemeras Tomas Gulbinas.

„Visos įstaigos turi savo specifiką, judėjimo srautus, tai yra mokyklų individualus sprendimas“, – pridūrė jis.

Susitikime su miesto mokyklų vadovais Vilniaus valdžia ugdymo įstaigas taip pat paragino peržiūrėti priešgaisrinės apsaugos ir evakuacijos planus, registruoti į mokyklą ateinančius žmones, pamokų metu rakinti duris.

Vilniaus savivaldybės ir mokyklų vadovų susitikimas surengtas po to, kai antradienį Levo Karsavino mokykloje rastas savadarbis sprogmuo – trys buteliai su chemine medžiaga. Po kiek laiko vienas iš jų sprogo.

Šiuos butelius, kaip įtariama, paliko 15-metis paauglys iš kitos mokyklos.

Anot pareigūnų, manoma, kad jis taip norėjo atšaukti tądien mokykloje turėjusią vykti ketvirtokų įskaitą – žinių patikrinimą.

Komentuodamas incidentą, T. Gulbinas ramino, kad įvykusios reakcijos „vadinti sprogimu yra netikslu“.

„Dūmų buvo, bet jokių nukentėjusių žmonių, apgadinto turto nėra“, – sakė jis.

„Pritrūko šiek tiek laiko“

Vilniaus vicemeras teigė, kad paauglys į mokyklą pateko, budinčiajam jį palaikius vienu iš vėluojančių mokinių.

„Buvo antros pamokos pradžia, buvo nepilnametis, kuris atrodė kaip bet kuris kitas mokinys, kadangi pamoka buvo beprasidedanti, jis atrodė kaip skubantis, vėluojantis į savo klasę, dėl to budėtojas nesureagavo“, – sakė sostinės valdžios atstovas.

Pasak jo, Levo Karsavino mokykla taip pat jau anksčiau planavo rakinti duris pamokų metu, o budinčiam sudaryti galimybę jas atrakinti nuotoliu būdu, tačiau „jiems pritrūko šiek tiek laiko“.

Vicemeras gyrė įstaigą už efektyvią evakuaciją ir ragino kitas įstaigas persižiūrėti savo priešgaisrinės saugos planus, numatyti saugų evakuacinio taško atstumą.

„Dėl atstumo yra rekomendacija peržiūrėti, numatyti tokį atstumą, kad būtų visiškai saugus tam atvejui, jei sprogmuo būtų realus. (...) Ar už kitų pastatų, ar už reljefo“, – sakė T. Gulbinas.

Peržiūrės planus

Susitikime dalyvavęs Vilniaus Simono Daukanto gimnazijos direktorės pavaduotojas ūkio reikalams Rimantas Kynas BNS sakė, kad iš esmės visos išgirstos saugumo rekomedacijos mokykloje jau yra taikomos.

„Aš asmeniškai kiekvieną kartą einu aplink mokyklą, po pertraukos einu per koridorius, žiūriu, kad visas būtų tvarkoje“, – sakė jis.

Pasak R. Kyno, svetimam asmeniui „be šansų patekti“ į mokyklą.

„Griežtai žiūrime, kad nebūtų jokių pašalinių žmonių patekimo į mokyklą. Tėvai užsiregistruoja iš anksto, budinti iš veidų mokinius pažįsta, svetimo nepraleis“, – sakė Simono Daukanto gimnazijos atstovas.

Anot jo, savivaldybė konkrečias rekomendacijas taip pat žadėjo atsiųsti ir raštu.

Tuo metu sostinės centre įsikūrusios Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Rytis Komičius BNS sakė, kad jo vadovaujama mokykla stebima vaizdo kameromis, įėjimas galimas tik su kortelėmis, tačiau taip pat yra ir ką tobulinti.

„Mums reikia mokykloje pasiplanuoti evakuacijos pratybas tokiam atvejui esant, nes neturime tvarkos, kai randamas sprogmuo. Čia iššūkis mokyklai, nes sužinojome, kad tokiais atvejais atstumas turi būti 50 ar 100 metrų, tai mums netinka dabar numatytos vietos gaisro ar kitų nelaimių atveju“, – sakė direktorius.

„Tai du dalykai: persižiūrėti planą ir pasidaryti pratybas“, – pridūrė jis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode