Sprogimas

J. Šiugždinienė: nenustosime tikinti pasaulio, kad kol tęsia karą, Rusijai ir Baltarusijai nėra vietos tarptautinėse sporto arenose

pasaulioŠvietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės iniciatyva nuotoliniu būdu susitikę trijų Baltijos valstybių ir Lenkijos už sportą atsakingi ministrai nusprendė kartu kreiptis į tarptautines sporto šakų federacijas ir Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK), reikalaudami neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas. Prie kreipimosi bus kviečiamos prisijungti ir Šiaurės valstybės. 

„Jau ne kartą sakiau ir nuomonės nepakeičiau – sportas nėra aukščiau politikos ar už jos ribų. Todėl mes, sporto politikai, turime laikytis tvirtos pozicijos ir labai vieningai, kryptingai, kartu su nacionalinėmis ir tarptautinėmis sporto organizacijomis, išnaudodami plačias laisvų ir demokratinių valstybių galimybes, siekti, kad sportas netaptų priedanga karo nusikaltimams ir užuovėja juos palaikantiems ar vykdantiems“, – sako J. Šiugždinienė.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai kreipimesi dėkoja sporto organizacijoms už solidarumą ir pagalbą Ukrainai ir sykiu smerkia TOK pastangas grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į tarptautines varžybas. 

Ministrų kreipimesi sakoma, jog yra nepriimtina, kad tuo metu, kai laisvos ir demokratinės valstybės telkiasi kovai su Rusija ir jai talkininkaujančia Baltarusija, didina paramą Ukrainai ir įveda daugiau sankcijų šioms teroristinėms valstybėms, TOK ieško specialių Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimo formų. Pastangos grąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į tarptautines varžybas prisidengiant neutralumo šydu pateisina šių šalių politinius sprendimus ir plačiai skleidžiamą propagandą, o sportas naudojamas kaip viena priemonių atitraukti dėmesį nuo vykdomos agresijos. 

Ministrai išreiškė dėkingumą visoms tarptautinėms sporto organizacijoms ir federacijoms, eliminavusioms Rusijos ir Baltarusijos sportininkus ir šių šalių atstovus iš tarptautinių varžybų ir organizacijų, ir ragina likusias tai padaryti nedelsiant. 
Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos ministrai kviečia sporto organizacijas nekeisti pozicijos Rusijos ir Baltarusijos sportininkų ir šių šalių atstovų atžvilgiu tol, kol Rusija ir Baltarusija nenutrauks agresijos prieš Ukrainą. Nuo tada, kai TOK priėmė šį sprendimą 2022 m. vasario 28 d., aplinkybės nepasikeitė. 

Ministrų įsitikinimu, sugrąžinus rusų ir baltarusių sportininkus į tarptautines varžybas, daugybė sportininkų atsidurtų sudėtingoje situacijoje ir patirtų didesnį spaudimą varžydamiesi prieš agresorių šalių atletus ar susidūrę su jų gerbėjais sporto renginiuose.

„Toliau remsime Ukrainos atletus, trenerius, sporto organizacijas ir jų šalį ir ginsime bendras laisvų ir demokratinių valstybių vertybes“, – rašoma ministrų kreipimesi į tarptautines sporto šakų federacijas ir TOK.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode