RETRO

Seimas pritarė, kad nuo 2023 m. įteisinti nelegalius gręžinius būtų dar paprasčiau ir pigiau

greziniusKetvirtadienį Seimas pritarė Gėlo požeminio vandens gavybos gręžinių įteisinimo laikinojo įstatymo pataisoms, numatančioms palengvinimus gyventojams. Nuo 2023 m. įteisinti gręžinius bus dar paprasčiau, o įteisinimo procedūros tais atvejais, kai požeminio vandens išteklių naudojimui nereikalingas leidimas, atpigs.

„Nuo šiol gyventojai drąsiai gali prašyti savivaldybių įteisinti gręžinius. Juos visada bus leidžiama įteisinti pasirašius sutartį su geriamojo vandens tiekėju ir atitinkant nustatytas vandens apsaugos zonas. Pasinaudokime šia laikina 3 metus galiosiančia tvarka“, – priimtus pakeitimus komentavo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Atsižvelgiant į priimtus pakeitimus išplėsti gręžinio įteisinimo atvejai, numatant, kad jei asmuo yra prisijungęs prie centralizuotos geriamojo vandens sistemos, jis taip pat galėtų įsiteisinti turimą Žemės gelmių registre neregistruotą gręžinį.

Taip pat sudarytos sąlygos nuo 2023 m. sausio 1 d. pačiam fiziniam asmeniui, kuris naudoja nelegalaus gręžinio vandenį savo reikmėms, tai yra požeminio vandens išteklių naudojimui nereikalingas leidimas, tiesiogiai, o ne tarpininkaujant leidimą turinčioms  įmonėms, pateikti Lietuvos geologijos tarnybai prie AM reikalingus duomenis gręžinio įteisinimui.

Tam, kad pakeitimai susiję su dokumentų pateikimu įsigaliotų, Aplinkos ministerija kartu su Lietuvos geologijos tarnyba artimiausiu metu pateiks derinimui poįstatyminių teisės aktų pakeitimų projektus.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode