Sprogimas

Augintinių ženklinimo ABC: kam, kaip ir kodėl to reikia?

augiBela, Luna, Simba, Pūkis, Pupa, Maja, Rikis, Tobis, Murkis, Puma, Nika, Arčis, Gučis – populiariausi kačių ir šunų, registruotų Gyvūnų augintinių registre, vardai. Jūsų augintinio vardas taip pat gali būti populiariausiųjų sąraše, jei paženklinsite ir registruosite jį Gyvūnų augintinių registre. Primename, kaip tai padaryti, ir kodėl svarbu paženklinti savo augintinius.

Gyvūno ženklinimas mikroschema – tai neskausminga ir daug laiko netrunkanti procedūra, kurią atlieka veterinaras arba ženklintojas, registruojantis kates, šunis ir šeškus ir turintis mokymo baigimo pažymėjimą bei teisę prisijungti prie Gyvūnų augintinių registro. Arčiausiai namų esantį veterinarą galite susirasti čia. Paženklinti ir registruoti reikia per 4 mėn. nuo gyvūno atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam laikytojui ar savininkui.  

Ženklinimas ir registravimas reikalingas siekiant šeimininkui sugrąžinti gyvūną jam pabėgus. Kasmet į Lietuvos gyvūnų prieglaudas patenka per 15 tūkst. šunų ir kačių ir tik apie 15 proc. iš jų pavyksta grąžinti tikriesiems savininkams. Jeigu radote gyvūną – pirmiausia nuveskite pas veterinarą ar ženklintoją, ar į artimiausią gyvūnų prieglaudą, kad patikrintumėte ar gyvūnas nėra ženklintas mikroschema. Taip padėsite gyvūnui sugrįžti namo. Taip pat ženklinimas palengvina keliones, nes iš karto turima vakcinacijos nuo pasiutligės  informacija. 

Dar vienas ženklinimo privalumas – šiuo metu rinkoje siūloma daug įvairių sprendimų dėl gyvūnų šėrimo ir laisvo išėjimo iš pastatų į lauką, t. y. išmanūs dubenėliai, durų landos,  kuriose įmontuota mikroschemų nuskaitymo įranga ir įleidžiamas tik konkretus gyvūnas, paženklintas mikroschema, kurios numeris suprogramuotas įrenginyje. 

Gyvūnų augintinių registro duomenimis, 2022 m. registruota dvigubai daugiau augintinių nei 2021 m. Kas mėnesį registruojama nuo 5 iki 7 tūkstančių kačių, šunų ir šeškų. Iš viso Lietuvoje laikoma paženklintų ir registruotų kačių – 110 tūkst., šunų – 222 tūkst., šeškų – 387. Lietuvos organizacijos taip pat padeda Ukrainos gyvūnams augintiniams. Šiuo metu Lietuvoje registruotos 484 katės ir 734 šunys, įvežti iš Ukrainos.

Privalomas kačių, šunų ir šeškų ženklinimas ir registravimas įvestas nuo 2021 m. gegužės 1 d. ir sprendžia beglobių gyvūnų problemą, stiprina sąmoningą visuomenės požiūrį į atsakingą gyvūno augintinio laikymą.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode