Sprogimas

Minima Pasaulinė pelkių diena: kviečiame susipažinti su vertingiausiomis šalies pelkėmis

pelkiuPasaulinę pelkių dieną vasario 2-ąją mini prie tarptautinės Ramsaro konvencijos prisijungusios šalys, taip pat ir Lietuva. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nori atkreipti visuomenės dėmesį į vertingų pelkių bei šlapžemių apsaugą. Saugomų teritorijų direkcijos šiai proga organizuoja įvairius renginius, žygius į pelkes, žaliąsias pamokas. 

Lietuvoje pasaulinės reikšmės saugomomis šlapžemėmis  paskelbtos penkios vietovės: Čepkelių, Kamanų, Viešvilės, Žuvinto gamtiniai rezervatai ir Nemuno deltos regioninis parkas. Pelkės užima apie 6-7 procentus mūsų šalies ploto. Šlapžemės pasižymi gausia biologine įvairove. Kai kurios pelkių augalų ir gyvūnų rūšys – ypatingai retos, įrašytos į Raudonąją knygą. Pelkės svarbios ir tuo, kad tai yra didžiausia anglies dvideginio saugykla, kur jis saugiai laikomas užrakintu šlapioje durpėje. 

Šių metų Pasaulinės pelkių dienos šūkis – „Laikas atkurti pelkes“.

Pasaulinė pelkių diena aktyviai minima mūsų krašto nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, o ypač valstybiniuose rezervatuose. Daugiau informacijos apie jai paminėti skirtus žygius ir renginius galite rasti čia

1971 m. vasario 2 d. Irano mieste Ramsare buvo pasirašyta Tarptautinės svarbos pelkių konvencija, skirta gamtos apsaugai ir protingam gamtinių išteklių naudojimui. Sutrumpintai ji vadinama Ramsaro konvencija. 

Pagal Ramsaro konvenciją saugomos ne tik visos planetos išlikimui svarbios pelkės, bet ir kitos vietos, kuriose gausu vandens. Visos jos vadinamos šlapžemėmis. Tai žemapelkės, aukštapelkės, nendrynai, dirbtiniai ir natūralūs vandens telkiniai, pastoviai ar laikinai užmirkusios teritorijos, kuriose nuolat telkšo vanduo arba jis nuolat teka, kuriose vanduo gėlas, pusiau sūrus ar sūrus. Joms priskiriamos ir jūrų dalys, kurių gylis atoslūgio metu ne didesnis kaip 6 metrai. Taigi konvencija globoja labai įvairias gamtines buveines, kurias vienija gyvybiškai svarbiausias kiekvienos jų elementas – vanduo. 

Lietuva Ramsaro konvenciją ratifikavo 1993 metais, tad šįmet minime prisijungimo prie Ramsaro konvencijos 30-metį. 

Parengta pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informaciją

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode