Sprogimas

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurso 2022 nugalėtojai

Šiemet jau trečią kartą organizuotas Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursas, kurio tikslas – skatinti etninės kultūros ir tautinio paveldo (tradicinės architektūros, tradicinių amatų, gyvūnų bei augalų nacionalinių veislių, kulinarinio paveldo, etnokultūrinės žinijos, papročių, gamtą tausojančio gyvenimo būdo) plėtrą kaimo turizmo sektoriuje.

Pasibaigus kaimo turizmo vasaros sezonui, išrinkti šių metų konkurso nugalėtojai. 

 

Jais tapo:

  • I vieta – sodyba „Po vienu rūmu“ (Šalčininkų r.),
  • II vieta – Suvalkiečio sodyba (Šakių r.),
  • II vieta – etnografinė Bilionių sodyba „Gīvenėms“ (Šilalės r.),
  • III vieta – sodyba „Ėvė“ (Šilutės r.).

Šios sodybos pripažintos ir šių metų geriausiomis etnokultūrinėmis savo etnografinio regiono sodybomis: „Po vienu rūmu“ – Dzūkijos (Dainavos), Suvalkiečio sodyba – Sūduvos, Bilionių sodyba – Žemaitijos, „Ėvė“ – Mažosios Lietuvos.

Kitoms Konkurso dalyvėms skirtos specialiosios nominacijos už išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje:

  • Sodybai „Šilas“ (Varėnos r.) – nominacija už Dzūkijos (Dainavos) amatų bei kulinarinio paveldo puoselėjimą ir sklaidą
  • Ažvinčių sodybai (Ignalinos r.) – nominacija už Aukštaitijos mažųjų dvarelių savitos kultūros puoselėjimą
  • Sodybai „Mociškių palivarkas“ (Pagėgių sav.) – nominacija už Mažosios Lietuvos kulinarinio paveldo puoselėjimą ir sklaidą
  • Laumės sodyba prie Mūšos tyrelio (Joniškio r.) pripažinta 2022 m. geriausia etnokultūrine Aukštaitijos sodyba 

Sodybai „Dobilynė“ (Vilkaviškio r.) skirta padėka už dėmesį etninei kultūrai ir aplinkai. Sodybai „Garsios tylos observatorija“ (Kėdainių r.) skirta padėka už dalyvavimą konkurse.

Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkursą organizuoja Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Žemės ūkio ministerija bei Turizmo rinkodaros asociacija TURA.

Konkurso prizines vietas užėmusioms sodyboms suteikiamas etnokultūrinės sodybos ženklas. Jos apdovanojamos Etninės kultūros globos tarybos įsteigtu prizu – graviruotomis lentelėmis ir Turizmo rinkodaros asociacijos TURA dovanomis – 300 (I vieta), 250 (II vieta) ir 200 (III vieta) eurų vertės reklama skaitmeniniame žurnale „Lietuva prie Baltijos jūros“. Visi sodybos dalyviai pagerbiami diplomais, padėkomis ir Žemės ūkio ministerijos įsteigta dovana – etnokultūrinių albumų rinkiniais.

Dėkojame visoms sodyboms, dalyvavusioms konkurse! Visos yra vertos padėkų ir pagyrimų už meilę savo krašto tradicijoms ir kūrybingą paveldo panaudojimą turizmo versle. Kviečiame keliautojus šias sodybas aplankyti, pasigrožėti jose kuriama aplinka, paskanauti jose gaminamų kulinarinio paveldo patiekalų ir pasisemti žinių apie amatus, kalendorines šventes, vietos papročius ir kitas etninės kultūros vertybes. 


Etninės kultūros globos tarybos nuotraukose – Konkurse dalyvavusių sodybų fragmentai.

Daugiau nuotraukų: https://www.facebook.com/Budas.ltredakcija/photos/pcb.5739520169438884/5739519652772269

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode