RETRO

Arkivysk. S. Ševčukas: ukrainiečiai neturi kitos išeities, tik gintis

neturiUkrainiečiai, norėdami ir toliau egzistuoti kaip tauta, neturi kito pasirinkimo, kaip tik priešintis agresijai. Tai interviu Austrijos katalikų agentūrai „Kathpress“ pasakė Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovas Kyjivo ir Haličo didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas.

Jo nuomone, jei Maskvoje nepasikeis režimas, šiuo metu nėra jokių perspektyvų, kad būtų galima pradėti tikras derybas. „Jei Rusija pasmerkė Ukrainą sunaikinimui, tai su kuo ji nori derėtis? Todėl Ukraina negali kapituliuoti, ji turi tvirtai stovėti, kad galėtų toliau egzistuoti kaip valstybė ir tauta. Kiek ilgai turėsime priešintis, nežinome, bet neturime kito pasirinkimo“, – pažymėjo arkivyskupas. Pasak jo, stebuklas, kad Ukraina dar laikosi. Į šalį įsiveržė didžiulė kariuomenė, ir tai, kad pavyko veiksmingai pasipriešinti, sunku kitaip paaiškinti. Arkivyskupas su atsargiu optimizmu vertina pastarojo meto Ukrainos karinius laimėjimus. „Matome, kad nenugalimos Rusijos kariuomenės mitas žlunga.“

Paklaustas apie galimas Ukrainos ir Rusijos taikos derybas, arkivyskupas atsakė: „Kasdien meldžiamės už taiką. Tačiau matome, kad Rusija vartoja žodį „taika“ tokia prasme, kuri mums reikštų pasidavimą“. Pasak Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovo, Rusijoje dauguma žmonių, net ir aukščiausio rango pareigūnai, supranta, kad invazija buvo klaida. Tačiau galingieji nori išsaugoti savo veidą, užuot rimtai svarstę, kaip išsivaduoti iš nesibaigiančio karo logikos. „Taip pat dar gyvas mitas apie didžiąją, šventąją Rusiją. Tačiau didybė reiškia ne neklystamumą, o gebėjimą taisytis, pripažinti klaidas.“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode