Sprogimas

„Nematomas universitetas“, skirtas studentams iš Ukrainos

nematČia besimokantys studentai buvo priversti bėgti iš savo šalies dėl karo.

Centrinės Europos universitetas Budapešte pradeda naują iniciatyvą, skirtą nuo karo bėgantiems Ukrainos studentams.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Centrinės Europos universitetas Vengrijos sostinėje Budapešte atidarė „Nematomą universitetą Ukrainai“.

Čia besimokantys studentai buvo priversti bėgti iš savo šalies dėl karo. Programa prasidėjo kaip internetinis projektas ir netrukus tapo „Nematomu universitetu“. Netrukus organizatoriai suvokė, kad pavadinimas taip pat gali būti suprantamas kaip nuoroda į pogrindžio universitetų iniciatyvas Rytų Europoje XIX ir XX a.

Tačiau dabar jaunesni ir vyresni bakalauro ir magistrantūros studentai iš Ukrainos gali mokytis CEU studentų miestelyje Budapešte. Tarp jų ir Žana Oganesian, kuri studijavo politikos mokslus Ukrainos uostamiestyje Mykolajive, kai buvo priversta bėgti. „Karo pradžioje Mykolajive ​​išbuvau 42 dienas. Tačiau miestą nuolat apšaudė. Buvo labai sunku. Kaip ir daugelis kitų, supratau, kad negaliu normaliai mokytis“, – sakė ji. Tad ji ėmė ieškoti programos, kuri padėtų jai tobulėti. Merginą domina žmogaus teisių ir konfliktų tyrimai ir ji nori išmokti rašyti apie karą, kad galėtų kalbėtis su aukomis ir civiliais.

Ostapas Sereda, Ukrainos katalikų universiteto istorijos docentas, sako, kad 26 studentai, atstovaujantys 11 Ukrainos universitetų, susirinks į žiemos kursus. Prie diskusijų apie karo patirtį siekiama prisidėti ir seminarais bei paroda ir taip palengvinti būsimą pokarinį Ukrainos kultūros ir visuomenės atkūrimą tautoje, kuri ilgainiui nori tapti Europos Sąjungos dalimi, sakė organizatoriai. Tarp pranešėjų – Nobelio taikos premijos laureatė Oleksandra Matviichuk, politikai, rašytojai ir kiti ekspertai. Studentai, kurie negalės dalyvauti gyvai, nebus pamiršti, nes kursai bus transliuojami internetu.

„Kadangi Ukrainoje aukštasis mokslas sugriuvo dėl bombardavimų, per daugelį iniciatyvų, vykdomų visame pasaulyje, stengiamasi padėti, pasiūlant dėstytojams, mokslininkams ir studentams stipendijas“, – sakė CEU prorektorius Laszlo Kontleris. „Mūsų programa buvo sukurta galvojant apie tuos, kurie negali ar nenori išvykti iš savo šalies, kuriai jų prireiks po karo. Dalyvauti paskaitoje ar vesti ją virtualiai  yra jaudinanti patirtis, prie kurios Ukrainos jaunuoliai dažnai prisijungia iš slėptuvių.“

CEU pradėjo rengti šiuos kursus Budapešte, nors neseniai po nesutarimų su vyriausybe dėl švietimo buvo priverstas perkelti dalį veiklos į kaimyninę Austriją. Daugybė studentų ir dėstytojų protestavo, reikalaudami daugiau laisvės ir savarankiškumo universitetams ir kitoms mokykloms.

(DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode