Sprogimas

Nepriklausomybės gynėjams – lengviau prieinamos medicininės reabilitacijos paslaugos

lengviauNuo rugpjūčio 1 d. Lietuvos nepriklausomybės gynėjams ir kitiems nukentėjusiesiems nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos bus paprasčiau pasinaudoti medicininės reabilitacijos paslaugomis. Šiems pacientams iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) bus apmokamos ne tik ambulatorinės, bet ir stacionarinės medicininės reabilitacijos paslaugos, į kurias įtraukiamas apgyvendinimas bei maitinimas reabilitacijos įstaigoje.

Nuo šiol šiems asmenims bus užtikrinama visapusiška nemokama reabilitacija dėl neurozinių, stresinių ir somatoforminių sutrikimų ar ilgalaikių asmenybės pakitimų po katastrofos išgyvenimo. Primename, kad iki šiol šie psichikos ir elgesio sutrikimai buvo nemokamai gydomi tik ambulatoriškai, o pacientai, norintys gauti stacionarines paslaugas reabilitacijos įstaigoje, turėjo susimokėti už pragyvenimo ir maitinimo išlaidas patys.

Minėtas medicininės reabilitacijos paslaugas stacionare pacientai galės gauti asmens sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose licenciją teikti stacionarines psichosocialinės reabilitacijos paslaugas arba turinčiose licenciją teikti stacionarines nervų sistemos ligų paslaugas. Jos galės būti skiriamos tiek po gydymo stacionare, tiek po gydymo ambulatoriškai, be pirmojo medicininės reabilitacijos etapo. Dėl šių paslaugų poreikio pacientai kviečiami kreiptis į šeimos gydytoją arba gydantį gydytoją.

Atkreipiame dėmesį, kad medicininės reabilitacijos paslaugos skiriamos, atsižvelgiant ne tik į paciento diagnozę, bet ir į biosocialinių funkcijų sutrikimo laipsnį. Gydantis (arba šeimos) gydytojas siunčia konsultuoti pacientą fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojui ir vėliau, vadovaudamasis jo konsultacijos išvada, esant indikacijų, skiria medicininį reabilitacinį gydymą.

Savivaldybių administracijų pateiktais duomenimis, nepriklausomybės gynėjų ir kitų asmenų, nukentėjusių nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos, teisinis statusas iš viso buvo suteiktas 596 žmonėms.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode