Sprogimas

Teismas patvirtino išteisinamąjį nuosprendį motinai dėl dukros žūties avarijos metu

Kauno apygardos teismas penktadienį patvirtino išteisinamąjį nuosprendį motinai dėl avarijos metu jos vairuojamame automobilyje žuvusios dukros. 

Išteisinamąjį nuosprendį moteriai pernai gruodžio pradžioje buvo paskelbęs ir Alytaus apylinkės teismas.

 

Šia nutartimi taip pat nuspręsta pranešti prokuratūrai, kad nusikaltimo požymių yra kito vairuotojo, kuris lenkė automobilių koloną ir atsitrenkė į moters vairuojamą automobilį, veiksmuose. 

Apylinkės teismo nutartį tąkart apskundė prokurorė, kuri teigė, kad byloje surinkti duomenys buvo įvertinti netinkamai ir reikalavo motiną nuteisti. 

„Įvertinusi ir ištyrusi visą baudžiamosios bylos medžiagą, teisėjų kolegija padarė išvadą, kad pirmosios instancijos teismas, priešingai nei teigiama apeliaciniame skunde, išsamiai ištyrė bylos aplinkybes, objektyviai ir nešališkai įvertino surinktus įrodymus, o teismo nuosprendis surašytas laikantis baudžiamojo proceso įstatymų reikalavimų“, – rašoma Kauno apygardos teismo pranešime. 

Teismas pabrėžė, kad motinos veiksmuose nėra kaltės jokia forma, nes ji negalėjo numatyti, kad kito vairuotojo automobilis, viršydamas saugų ir leistiną greitį, staiga išnirs iš automobilių kolonos galo ir pradės lenkti koloną, kurios priekyje moters vairuojamas automobilis jau buvo išvažiavęs į priešpriešinę eismo juostą ir pradėjęs išvažiuoti iš pagrindinio kelio į poilsio aikštelę. 

Tragiška avarija Varėnos rajone, kelyje Naujieji Valkininkai–Daugai–Alytus, įvyko 2014 metų lapkričio 1 dieną. 

Pirmosios instancijos teisme nustatyta, kad automobilį vairavusį moteris nepažeidė kelių eismo taisyklių, o būtent automobilio „Audi Q7“ vairuotojo nepriimtini veiksmai buvo pagrindine eismo įvykio priežastimi. 

Anot teismu, jei „Audi“ vairuotojas būtų važiavęs saugiu greičiu, nepradėjęs lenkimo manevro, kol neįsitikino , kad nei vienas priekyje važiuojantis automobilis nerodo kairiojo posūkio signalo, vėliau būtų ėmęsis būtinų saugumo priemonių lėtinant automobilio greitį, stabdant ar net visiškai sustojant ir nutraukiant lenkimo manevrą, kai priekyje atsirado kliūtis, eismo įvykių ir jo padarinių būtų išvengta. 

Kauno apygardos teismas taip pat pabrėžė, kad byloje nebuvo nustatyta jokių moters neatidumą galėjusių lemti veiksnių, jos manevrai nebuvo staigūs ar netikėti, todėl ir jos veiksmai nėra tiesiogiai susiję priežastiniu ryšiu su tragiškai pasibaigusiu eismo įvykiu. 

Apygardos teismo nuosprendžiui įsiteisėjus, nutartis dėl „Audi Q7“  vairuotojo veiksmuose esančių nusikaltimo požymių turės būti išsiųsta Alytaus apylinkės prokuratūrai. 

Šis nuosprendis įsiteisėja nedelsiant, tačiau gali būti kasacine tvarka skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode