Marcinkevičius




Aktyvus laisvalaikis su vaikais: patarimai tėvams

seimaLaikas, praleistas su vaiku, yra ypatingai svarbus ir naudingas jo vystymuisi ir gerovei. Bendros tėvų ir vaikų veiklos padeda kurti pasitikėjimu grįstus santykius, o galimybių praleisti aktyvų laisvalaikį drauge yra išties daug – nuo sporto ir aktyvių pramogų lauke iki žygių pėsčiomis, dviračiais ar paspirtukais. Tiesa, kad ir kaip smagiai skambėtų išvykos laukan su pačiais brangiausiais, svarbu iš anksto pasirūpinti ne tik žaislais ar įranga žaidimams, bet ir saugumo priemonėmis.

Taisyklės ir susitarimai

Pradėti derėtų nuo paprasčiausių taisyklių ir susitarimų, kurių laikysitės žaisdami lauke. Bet kuriam vaikui labai svarbu nustatyti aiškias ribas, paaiškinti, kas gali nutikti elgiantis neatsakingai ir neatsargiai. Tarpusavio susitarimai taip pat yra ne mažiau svarbūs. Pavyzdžiui, jei laisvalaikį nusprendėte praleisti važinėdamiesi dviračiais, svarbu paaiškinti vaikui, kad neskubėtų važiuoti vienas į priekį ir priešingai – per daug neatsiliktų.

Būtina pasirūpinti ir apsaugomis – šalmu, antkeliais, alkūnių apsauga. Pramogų aikštelėse laikytis didesnių atsargumo priemonių, jei čia yra daugiau vaikų. Batutų erdvėse nereikėtų leisti vienu metu ant batuto šokinėti didesniam skaičiui vaikų – taip išvengsite nelaimių pačiu paprasčiausiu būdu.

Būkite sektinu pavyzdžiu savo vaikui, kalbėkitės ir bandykite susitarti su juo kiek įmanoma daugiau – nepamirškite, kad ir patys turite laikytis numatytų taisyklių bei susitarimų, nes priešingu atveju rizikuojate tiesiog sukelti dar vieną chaoso kupiną situaciją.

Nuo džiaugsmo iki traumos – vienas žingsnis

Kad ir kaip smagiai skamba galimybė laisvalaikį su vaikais praleisti aktyviai, deja, kartais per didelis atsipalaidavimas ar neatsakingas elgesys gali pasibaigti skaudžiomis traumomis. Specialistai pastebi, kad dažniausiai šiltuoju metų sezonu pasitaiko kaulų lūžiai, kiek rečiau – kitos traumos: sausgyslių, raiščių ir raumenų patempimai, plyšimai ar žaizdos.

Kokybiškos draudimo paslaugos tokiais atvejais išties praverstų, nes traumos vaikams nutinka dažniausiai neįtikėčiausiomis aplinkybėmis, paprastai tariant, „lygioje vietoje“ – bėgiojant, supantis ar laipiojant žaidimų aikštelėse, važinėjant dviračiu ar paspirtuku, batutų erdvėse.

Kelionės su vaikais ar be jų?

Kelionės į užsienį kartu su vaikais, be abejo, yra puiki investicija į šeimą, jos vienybę ir artumą. Tokios kelionės metu ne tik geriau pažinsite vieni kitus, bet ir praplėsite savo bei vaikų akiratį. Žinoma, ruošiantis kelionei į užsienį būtina įvertinti daug aspektų ir tam pasiruošti iš anksto.

Jei keliaujate su vyresniais vaikais ir norite, kad kelionė būtų sklandi, rekomenduojama pasikalbėti su jais apie oro uosto procedūras – registraciją, bagažo ir dokumentų kontrolę, įlaipinimą, pakilimą bei nusileidimą. Svarbu susitarti dėl elgesio taisyklių, pavyzdžiui, pasiklydęs vaikas neturėtų blaškytis po visą oro uostą, o likti vienoje vietoje, kad būtų įmanoma kuo greičiau ir lengviau jį rasti.

Bendri patarimai keliaujantiems

Nusprendę keliauti su vaikais, rinkitės viešbutį, kuris turi patrauklią pramogų pasiūlą vaikams, tačiau šiems, vėlgi, yra nepaprastai svarbu paaiškinti ne tik elgesio svetur taisykles, bet ir supažindinti juos su dienotvarke, atliepiant jų ir visos šeimos lūkesčius bei poreikius.

Saugumas labai svarbus ir viešbutyje – atkreipkite dėmesį į elektros instaliaciją, aštrius kampus, langus, balkonus, durų užraktus. Nepamirškite ir antibakterinių servetėlių, pagrindinių ir dažniausiai naudojamų medikamentų.

Jei ketinate laiką leisti ten, kur itin daug žmonių, rekomenduojama pasirūpinti telefono numerio užrašu ant rankos ar apyranke su siųstuvu, kad vaikai nepasimestų. Taip pat venkite itin didelių atstumų iki paplūdimio ar vaikų žaidimo zonų, nes vaikai pavargsta daug greičiau. Atminkite, jog medicininių išlaidų ir nelaimingų atsitikimų draudimas keliaujant su mažais vaikais praverčia daug dažniau.

24-44

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode