Sprogimas

Kard. G. Ravasi: „Galima sakyti, kad Kristus naudojo tvytus“

sakytiNuo seno per savo paskyrą Tviterio tinkle evangelizuojantis kardinolas Gianfranco Ravasi, dėl amžiaus jau nebeinantis jokių pareigų Romos kurijoje, nusprendė ne tik neuždaryti savo paskyros, bet dar labiau suintensyvinti buvimą tinkle.

„Išeidamas į pensiją iš Kultūros dikasterijos nutariau keisti nusistatymą. Keliu klausimus, noriu bendrauti“, – pasakė kardinolas per pokalbį su žinomo Italijos dienraščio La Repubblica žurnalistu. Jis pasakojo, kad daug atsiliepimų, taip pat neigiamų, susilaukė parašęs apie Italijoje populiarią televizijos programą X Factor. „Tačiau tai paskatinimas, kad kiti taip pat galėtų pareikšti, ką nori, apie kultūros veikėjus.“

Paklaustas apie haterius, kardinolas sakė, kad jų turi, bet jų skaičius šiuo metu sumažėjęs. Jis pasakojo, kad paskelbus Eurovizijos dainų festivalį laimėjusių ukrainiečių dainos frazę – labai nekaltą – pasipylė putinistų įžeidinėjimai. Dabar tai vyksta rečiau.

Į klausimą apie nusistatymą po to, kai E. Muskas nusipirko tviterį, kardinolas šypsodamasis sakė, kad susimąstė ir kad dabartinės kultūros panoramoje, jei dauguma (3/4) atvejų būtų iš dalies cenzūruojami, pasilikti nereikėtų. Tačiau jam pavyzdys – „Kristus, kuris nuolat buvo blogoje kompanijoje!“, – pasakė G. Ravasi ir pridūrė, kad, jei cenzūra pasiektų kraštutinį laipsnį, tada jis privalėtų tai pasmerkti ir išeiti.

Po dar kelių klausimų apie E. Muską ir D. Trumpą dėl vaidmens tviteryje kardinolas G. Ravasi paminėjo svarbiausias tviterio savybes, jas palygindamas su religinio bendravimo pagrindais: esme ir reikalingumu pasirinkti temas. O į klausimą, ar galima evangelizuoti per tviterį, kardinolas atsakė trumpai:

„Būtų galima sakyti, kad Kristus naudojo tvytus! Tai mokslininkų egzegetų išvada, kad Jėzaus kalbėjimo stilius buvo panašus, illogion yra graikiškas žodis, kuris reiškia trumpą frazę. Pav. „Atiduokite Ciesoriui tai, kas ciesoriaus, ir Dievui, kas Dievo“. „Pavykęs tvytas yra šiuolaikinis illogionas. Šiandien žmogus nebeperskaito viso pamokslo, net jei jį parašė popiežius. Prieš vėją nepapūsi!“, – sakė pašnekovui kardinolas.

Jam pokalbio metu buvo priminta, kad neseniai jis suklaidino ne tik savo paskyros sekėjus pacituodamas frazę, kurią klaidingai priskyrė šv. Pranciškui Asyžiečiui, –  kiek vėliau šią frazę rinkimų kampanijoje pakartojo dabartinė Italijos premjerė G. Meloni. Kardinolas G. Ravasi pripažino savo kaltę už „citatos citavimą“ ir paminėjo vieną panašų pavyzdį iš šv. Jono Pauliaus II laiško menininkams (1999 m.), kuriame vienas pasakymas priskiriamas Marcui Chagallui, jog „Šventasis Raštas tapo savotišku ikonografiniu atlasu, maitinusiu krikščioniškąją kultūrą ir meną“. Dailininkas to niekada nepasakė, bet iš esmės tai tiesa. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode