Cirkas




Seimas po svarstymo pritarė siūlymui leisti studentams atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą neprarandant studento statuso

kariuSeimas po svarstymo pritarė siūlymą įtvirtinti galimybę studentams suderinti privalomąją pradinę karo tarnybą ir studijas.

Numatoma, kad nuo 2024 m. liepos 1 d. Lietuvos piliečiams, kurie mokosi aukštosiose mokyklose, būtų sudaromos sąlygos derinti studijas ir privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimą arba išeiti akademinių atostogų bet kuriuo studijų laikotarpiu ir atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą Karo prievolės ir alternatyvios krašto apsaugos tarnybos įstatymo nustatyta tvarka.

Taip pat įstatymo projektu tikslinami stojimo į aukštąsias mokyklas antrosios konkursinės eilės reikalavimai, kad asmenims, norintiems stoti į aukštąsias mokyklas, būtų paskata iš karto po mokyklos atlikti 9 mėnesių privalomąją pradinę karo tarnybą ir po tarnybos atlikimo jie galėtų stoti pagal antrosios konkursinės eilės sąlygas.

„77 straipsnio 11 dalies pakeitimas yra skirtas, kad palengvintume atlikusiems privalomą pradinę karo tarnybą įstoti į aukštąją mokyklą per tą antrą eilę, vadinamą, kuri yra lengvatinė. 12 mėnesių praktinės veiklos patirtį siūloma prilyginti 9 mėnesiams privalomos pradinės karo tarnybos. Taip sakant, užteks atitarnauti 9 mėnesius, nebereiks 3 mėnesių dar kokio nors stažo ieškoti ir jaunuolis galės patekti į lengvatinę eilę“, – birželio pradžioje pristatydamas siūlymą sakė Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas. Siūloma, kad ši nuostata įsigaliotų 2026 m. liepos 1 d.

Po svarstymo Mokslo ir studijų įstatymo pataisų projektui Nr. XIVP-3802(2) pritarė 108, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė trys Seimo nariai.

BNS nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode