Cirkas




Artėjant terminui pereiti prie išmaniųjų kasos aparatų, rinkoje atsiranda naujai sistemai pritaikytų sprendimų

kasosaparataiLiko mažiau nei metai, kol visi Lietuvos prekybininkai turės pradėti naudoti išmaniuosius kasos aparatus. Verslininkams baiminantis, kad perėjimas prie i.EKA sistemos stipriai padidins kaštus, rinkoje pradeda atsirasti paprastų, smulkiems verslams pritaikytų ir didelių investicijų nereikalaujančių sprendimų, įdiegiamų į išmanųjį telefoną.

Nuo 2023 m. pradžios Lietuvoje įsigaliojo naujas reikalavimas kasos aparatams, kad juose būtų įdiegtas išmaniųjų elektroninių kasos aparatų posistemis i.EKA, leisiantis suvienodinti kasos aparatų naudojimosi tvarką bei periodiškai perduosiantis duomenis VMI. Prie naujos sistemos pereinama etapais: 2023 m. prisitaikyti prie pokyčių turėjo didžiausią apyvartą turinčios bendrovės, o iki 2025 m. gegužės 1 dienos naudotis i.EKA sistema turės visi verslo atstovai.

„Vis dėlto, iki šiol rinkoje trūko priemonių, kurios suteiktų verslui galimybę ne tik paprasčiau prisitaikyti prie besikeičiančios tvarkos, bet ir apskritai pradėti naudotis i.EKA sistema“, – pastebi „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas Romas Čereška.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos (LBAA) 2023 m. spalį atliktos apklausos duomenimis, 89 proc. respondentų nurodė, kad nebūtų pasiruošę pradėti naudotis i.EKA sistema nuo lapkričio 1 d., o kaip pagrindinę to priežastį įvardijo, jog rinkoje nėra naujajai sistemai pritaikytų kasos aparatų.

„Citadele“ bankas birželio mėnesį pirmasis Lietuvoje pristatė „Išmani i.EKA kasos sistema“ sprendimą – išmaniąją kasą ir mokėjimo kortelių skaitytuvą viename įrenginyje. Šis sprendimas leidžia priimti mokėjimus kortele ir grynaisiais pinigais, automatiškai perduoda duomenis į i.EKA duomenų bazę ir išduoda VMI sertifikuotą kvitą.

„Dėl automatizuotos sistemos, šis sprendimas veikia kaip „viskas viename“ įrenginys. Jis ypač palankus smulkiesiems verslininkams, nes iš esmės nereikia įsigyti naujos technikos – tereikia atsisiųsti „Citadele Phone POS“ ir „ASPA išmani kasa“ programėles į savo mobilųjį telefoną bei prijungti belaidį spausdintuvą“, – aiškina R. Čereška.

Toks sprendimas labiausiai tiks prekybininkams, priimantiems iki 30 mokėjimų per dieną. Abonentinis mokestis – 15 eurų per mėnesį. Sistemai reikia interneto ryšio. Kol kas šis sprendimas veikia telefonuose su „Android“ programine įranga.

Anot Romo Čereškos, „Citadele“ banko klientai galės naudotis i.EKA sistemos sprendimais ir kituose įrenginiuose – stacionaria kasa su skaitytuvu, leisiančia priimti mokėjimus net be pastovaus interneto ryšio, įprastuose mokėjimo skaitytuvuose bei skaitytuvuose su Xekranu.

„Siekiame užtikrinti išmaniųjų kasos sprendimų įvairovę, kad kiekvienas prekybininkas rastų geriausiai savo poreikius ir apyvartos dydį atitinkantį sprendimą“ – sako „Citadele“ banko Baltijos šalių lėšų valdymo ir prekybos finansavimo tarnybos vadovas Romas Čereška.

Autorės nuotr.

 


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode