Marcinkevičius




R. Žemaitaitis įvykdė teismo įpareigojimą paneigti pareiškimus apie A. Tapiną

zemaitaitisParlamentaras Remigijus Žemaitaitis įvykdė teismo įpareigojimą paneigti pareiškimus apie visuomenininką Andrių Tapiną.

Ketvirtadienį savo feisbuko paskyroje jis nurodė vykdantis teismo sprendimą ir paneigia pernai liepą ir rugpjūtį įrašuose skelbtus teiginius, nes jie „žemina Andriaus Balio Tapino garbę ir orumą“.

Tai R. Žemaitaitis padarė po to, kai praėjusią savaitę Klaipėdos apygardos teismas atmetė jo skundą dėl politikui nepalankaus pernai gruodį priimto Klaipėdos apylinkės teismo sprendimo.

Apylinkės teismas konstatavo, kad keli R. Žemaitaičio įrašai neatitinka tikrovės, žemina A. Tapino garbę bei orumą, taip pat menkina „Laisvės TV“ dalykinę reputaciją.

Pirmosios instancijos teismas A. Tapinui taip pat priteisė 2 tūkst. eurų, o „Laisvės TV“ – 1 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, apygardos teismas sprendimą paliko galioti.

R. Žemaitaitis įrašuose „Facebook“ kėlė klausimą, ar „Laisvės TV“ įkūrėjas, rinkęs lėšas Ukrainai skirtam koviniam dronui „Bayraktar“, nepralošė tų pinigų kazino, o šį lėšų rinkimą jis pavadino galima afera. Dar kitame įraše R. Žemaitaitis kėlė prielaidą, kad „Tapinas ir visi kiti dvaro samdomi nuomonių formuotojai palaiko Hitlerį ir jo siaubingus veiksmus su žydais?“.

Politikas anksčiau laikėsi pozicijos, kad savo socialinio tinklo paskyroje jokios klaidinančios ar tikrovės neatitinkančios informacijos apie ieškovus nepaskelbęs, o tik išdėstęs savo nuomonę apie ieškovų tam tikrą viešai deklaruojamą elgesį bei asmeniškai vertino ir sugretino pačių ieškovų viešai skelbiamas naujienas.

„Teisėjų kolegijos vertinimu, vien ta aplinkybė, kad R. Žemaitaitis ginčo teiginius paskelbė socialinio tinklo „Facebook“ savo asmeninėje paskyroje, nesudaro pagrindo ginčo teiginius savaime kvalifikuoti kaip nuomonę. Nėra pagrindo išvadai, kad R. Žemaitaitis tik išreiškė subjektyvią nuomonę, R. Žemaitaičio teiginiuose pateikti duomenys laikytini paskleista žinia“, – nurodė politiko skundą atmetęs Klaipėdos apygardos teismas.

Pasak teismo, R. Žemaitaičio teiginiais peržengtos demokratinėje visuomenėje leistinos kritikos ribos, jo vartota kalba buvo perteklinė, turinti pažeminimo požymių, o paskelbti pareiškimai stokojo pakankamo faktinio pagrindo.

Prezidento posto siekiantis politikas prieš kelias dienas taip pat įvykdė teismo sprendimą dar vienoje šmeižto byloje prieš žurnalistę Indrę Makaraitytę – jis taip pat pašalino savo įrašą feisbuke bei sumokėjo žurnalistės bylinėjimosi išlaidas.

Parlamentarui dėl antisemitinių pasisakymų feisbuke yra iškelta apkaltos byla, Konstitucinis Teismas joje ketvirtadienį žada skelbti savo verdiktą.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode