Marcinkevičius




Ukrainiečiams metams prailgintas terminas dėl lietuvių kalbos mokėjimo

metamsNuo karo į Lietuvą pabėgusiems ir čia įsidarbinusiems ukrainiečiams metais prailgintas reikalavimas išmokti lietuvių kalbą.

Kaip trečiadienį nusprendė Vyriausybė, „užsieniečiams, kuriems yra ar buvo suteikta laikinoji apsauga Lietuvos Respublikoje, įdarbinti valstybinės kalbos mokėjimo kategorijos netaikomos 3 metus nuo laikinosios apsaugos Lietuvoje suteikimo“.

Dabar galiojančiame nutarime numatytas dvejų metų terminas.

Projektu vieneriems metams taip pat pratęsiama laikinoji apsauga – iki 2025-ųjų kovo.

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, nuostata dėl prailginto kalbos mokėjimo termino bus taikoma ir asmenims, kuriems yra suteikta laikinoji apsauga, ir tiems, kuriems ji buvo suteikta, tačiau jie jau yra įgavę naują statusą, pavyzdžiui, turi leidimą dirbti Lietuvoje.

„Ir toliau bus sudaromos galimybės ukrainiečiams mokytis lietuvių kalbos per Užimtumo tarnybos finansuojamas priemones ar per Individualių mokymosi paskyrų sistemą“, – teigiama ministerijos rašte.

Valstybinė kalbos inspekcija praėjusių metų kovo viduryje politikus informavo, kad nuo 2024-ųjų kovo pradės tikrinti, kaip šalyje dirbantys karo pabėgėliai iš Ukrainos moka lietuvių kalbą.

Jos rašte teigta, kad darbdaviams nepateikus sertifikato apie jų darbuotojo išlaikytą kalbos egzaminą „Kalbos inspekcija ir savivaldybių kalbos tvarkytojai bus priversti imtis poveikio priemonių“.

Šie Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos planai papiktino Vyriausybės atstovus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Lietuvoje įsidarbino beveik 30 tūkst. ukrainiečių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode